Omgeving Efteling maakt bezwaar tegen uitbreiding park: ‘Het natuurgebied gaat naar de klote!’

KAATSHEUVEL – Negen buurtbewoners van de Efteling hebben bezwaar gemaakt bij de hoogste rechter tegen de uitbreidingsplannen van het attractiepark. Het park wil grote stukken grond bij het park betrekken en groeien naar zeven miljoen bezoekers per jaar. Maar, daardoor gaat een groot deel van de natuur in de omgeving verloren en worden sommige buurtbewoners ingesloten door het park, zo vinden zij. “Wij zijn hier twaalf jaar geleden komen wonen, maar dit hadden we nooit kunnen bedenken.”

Lia Koek is een van de mensen die vandaag bezwaar heeft gemaakt bij de Raad van State tegen de plannen. Twaalf jaar geleden kwamen zij in Kaatsheuvel wonen, dichtbij het park. Maar dat zij zoveel overlast zou hebben, had ze nooit kunnen bedenken. “Ken je de Fata Morgana?”, vraagt ze aan verslaggever Rogier van Son. “Ik hoor dat nummer de héle dag door; inmiddels kan ik hem dromen!” 

In de achtertuin
De overlast is volgens Koek inmiddels ondraaglijk geworden. “Het verkeer moet hier over een landweggetje en daardoor staan er vaak files. Als ze uitbreiden wordt dat natuurlijk alleen maar erger.” Philip van Hilst woont in dezelfde omgeving als Koek en maakte ook bezwaar. “Uitbreiden is prima, het is natuurlijk een mooi park. Maar ze willen nu campers neer gaan zetten, in het gebied dat grenst aan mijn achtertuin!”  

De Efteling wil een bungalowpark aan gaan leggen. En over die plannen kunnen Koek en Van Hilst kort zijn: “Heel de natuur en de rust die hier hangt, gaat dan naar de klote!” Nu heeft Koek vanuit haar huis een weids uitzicht, wanneer dat park wordt gerealiseerd is dat afgelopen. “Ze willen in dat park ook uitkijktorens gaan bouwen van vijftien meter hoog. Dan is je privacy ook nog weg”, valt Van Hilst haar bij.